mne flag
uk flag

Projekat operacije tegljenja plutajućeg doka br 12 u Bijeloj


floating dock

Naša agencija je, kao agent novih vlasnika doka Western Shipyard-a iz Litvanije, bila aktivan učesnik organizacije tegljenja i ukrcaja plutajućeg doka u Jadranskom brodogradilištu Bijela. Unajmili smo tegljače hrvatskog Brodospasa i Boka pilota iz Bijele za predmetnu operaciju.

Plutajući dok, 235 metara dug i 53 metra širok, težak 11000 tona je ukrcan na brod Dockwise Vanguard nakon operacije koja je trajala 11 sati.

Dockwise Vanguard je sa svojih 275 metara dužine i 79 metara širine, sa gazom od 11 metara, te sa 111.000 DWT najveći polupotopivi heavy lift brod na svijetu, i jedino je plovilo koje može ukrcati teret dimenzija plutajućeg doka 12 u jednom komadu.

On će transportovati dok od Bijele do luke Klajpeda u Litvaniji.

floating dock2

Naša agencija je bila odgovarna za kompletnu organizaciju i kordinaciju svih učesnika uključenih u ovu izuzezno zahtjevnu operaciju tegljenja: 4 tegljača, towmaster (glavnog pilota), te tima privezivača, što je zahtijevalo apsolutnu sinhronizaciju tokom 11 sati. Naši ljudi su takodje pripremili svu prateću dokumentaciju za nesmetano obavljanje i funkcionisanje cijelog projekta, te u svakodnevnoj komunikaciji sa predstavnicima lokalnih vlasti radili na dobijanju većeg broja odobrenja potrebnih za obavljanjenje ovog jedinstvenog projekta. Po njegovom uspješnom okončanju naše iskustvo je značajno poraslo.